Watt(age)

"Wattage zegt alleen iets over het stroomverbruik van een lichtbron of apparaat"

Om de hoeveelheid licht aan te geven die wordt tot nu toe gesproken over lampen met aan bepaald wattage. Een gloeilamp van 40 watt zal veel mensen bekend in de oren klinken en een beeld geven van de hoeveelheid licht.

Bij een spaarlamp wordt dit al wat minder eenvoudig en bij een LED-lamp hebben veel mensen nog geen enkel beeld over de hoeveelheid licht die een LED-lichtbron van, bijvoorbeeld, 4 watt geeft. Er is een grove rekensom die het al iets makkelijker maakt om de hoeveelheid licht van spaar- en LED-lampen te vergelijken met de hoeveelheid licht van een gloeilamp: Wattage van een spaarlamp maal vijf en wattage van een LED-lamp maal tien.

Lumen

"Lumen zegt iets over de daadwerkelijke lichtopbrengst van een lichtbron""

Steeds vaker worden verpakkingen van lichtbronnen of armaturen met ingebouwde lichtbron voorzien van een aanduiding in Lumen. Lumen is een aanduiding die duidelijk maakt hoeveel licht een lichtbron uitstraalt. Wanneer u gloei-, spaar- of LED-lampen met elkaar wilt vergelijken let u op de hoeveelheid Lumen van de betreffende lichtbron.

"Lumen zegt niets over de hoeveelheid licht op een object"

Voor het bepalen van de hoeveelheid licht die u op tafel wilt hebben is het belangrijk een vergelijk te maken op hetzelfde type lichtbron. Een spotlampje van 450 Lumen zal meer licht op tafel geven dan een gloeilamp met dezelfde hoeveelheid Lumen omdat een gloeilamp rondom en een spotlamp gericht straalt.

Kelvin

In verschillende situaties is er behoefte aan verschillende lichtkleuren. Hierbij gaat het niet om echt kleuren maar varianten in lichtkleur van de standaard lampen die we in onze omgeving gebruiken. Voorbeelden van deze varianten zijn “Flame”, “Softone”, “Warm Wit” en “Koel Wit”. Deze typeringen voor een lichtkleur worden nu aangeduid in Kelvin.

"Kelvin is een waarde voor lichtkleur"

De in Nederland meest gebruikte lichtkleur is “Extra Warm Wit”. De waarde in Kelvin hiervoor is 2700. In keukens en badkamer wordt regelmatig “Koel Wit” licht gebruikt, de Kelvin waarde hiervoor is 4000 Kelvin. In geval van “Daglicht” lampen spreken we over een Kelvin waarde van 6000 Kelvin.